18. červen – Den otců

Jak se dozvídáme ve Wikipedii na internetu, Den otců slavíme v České republice 18. června od roku 2007. A je to tak správně, protože stejně jako ženy a maminky mají svůj svátek, tedy i naši tátové si jistě zaslouží za svoji práci, starost a obětavost o rodinu naše uznání. Překvapit je můžeme například nějakou sladkostí – čokoládou, bonboniérou, dortíkem. Nebo lahví dobrého vína, třeba ovocného, po kterém jim až oči zajiskří. Potěšit mohou i lístky do kina či divadla. Říká se, že muži jsou duší stále jako malí kluci. Když taťkovi koupíte další model autíčka, vláčku nebo letadla do jeho sbírky, bude jistě velmi mile překvapen. Jste-li při penězích, můžete koupit i voucher pro dva – pro taťku a mamku někam do hotelu, lázní, kde si odpočinou a načerpají nové síly a energii. Přijedou s dobrou náladou, plni dojmů a zážitků. Chybu neuděláte ani když koupíte například sešit s křížovkami nebo nějakou pěknou knihu. Nakonec můžete v tento slavnostní den vlastnoručně upéct nadýchaný domácí chléb, který udělá radost celé rodině. Zde je recept.

Den otců

Co budete potřebovat:

5 hrnků hladké mouky

2 hrnky vlažné vody

2 lžíce droždí (20 g)

špetka cukru

2 lžičky soli

3 lžíce vlažného mléka

1 – 2 lžičky tymiánu, (anýzu, zázvoru)

1 – 2 lžičky kmínu

trochu octa na potření

nadýchaný chléb

Postup:

Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku cukru, sůl, koření dle chuti. Vše dobře zamícháme. Poté uděláme do mouky důlek, kam rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažnou vodou se třemi lžícemi mléka a necháme chvíli stát, pak vypracujeme těsto. Povrch poprášíme hrstkou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta vytvoříme 1 – 2 bochánky, které potřeme octem (v troše vody rozmícháme lžíci octa). Dáme na plech, a ještě zde necháme 20 minut kynout. Pak už vložíme do předehřáté trouby. Zpočátku pečeme 5 minut prudce – při 200 °C. Potom mírně dopékáme 30 – 45 min. na 150 °C. Hotový chléb necháme vychladnout. Po ukrojení plátku namažeme Ramou a jsme jako v sedmém nebi.